Tuinieren met kinderen

Tuinieren heeft vele voordelen voor kinderen. Zo hebben ze een verbinding met de natuur, leren ze over planten en dieren en leren ze tot slot motorische vaardigheden ontwikkelen. Het is een leuke en leerzame activiteit voor het hele gezin. We nemen je vandaag mee door hoe jij ook kan gaan tuinieren met kinderen.

Voorbereiding: Wat heb je nodig?

Er zijn een paar tuingereedschappen die van pas kunnen komen:

Eenvoudige Tuinprojecten om Samen te Doen

Om te zorgen dat de drempel laag blijft, kun je het beste beginnen met simpele tuinprojecten. Zo kun je samen even goed uitpluizen hoe het werkt en even aftasten wat je kindje leuk vindt.

  • Zaadjes planten: kies in het tuincentrum een paar planten zaadjes uit. Kies een passend plekje in de tuin voor jouw plantje. Gebruik een schepje om een gaatje te maken in de potgrond en plant daar het zaadje in. Schep een beetje potgrond terug over het zaadje. Geef dit zaadje water met de gieter. Controleer elke paar dagen of het plantje water nodig heeft.
  • Bloemenbed maken: kies een plekje in de tuin om een bloembed te maken. Zorg dat er voldoende potgrond is. Zaai hier bloemenzaadjes en zorg dat de potgrond goed luchtig is. Geef deze grond regelmatig water en kijk hoe de natuur zijn werk doet!
  • Kruiden- of Groentetuin: maak in een moestuinbak of een aantal plantenpotten een kruiden of groentetuintje. Geef de plantjes op tijd water. Zodra je kruiden beginnen te groeien kun je ze gaan gebruiken in jouw eten. Zo laat je de kinderen meteen zien dat wat ze gemaakt hebben ook bruikbaar is.
  • Versierde plantpotten: zorg voor personalisatie in de tuin door kinderen hun eigen bloempotten te laten versieren. Leg op tafel of buiten op de stoep een aantal kranten en ga met kwasten en verf aan de slag om de potten te versieren. Laat ze goed drogen en laat daarna de kinderen kiezen welke planten zij willen laten groeien in hun potje. Zo zijn ze creatief bezig en hebben ze een eigen potje waarvoor ze zich verantwoordelijk voelen.

Tuinonderhoud

Onderhoud van de Tuin

Het belangrijkste is om regelmatig even te kijken hoe het met jouw plantjes gaat. De kinderen kunnen hierbij goed helpen door op zoek te gaan naar groene stengeltjes en op tijd water te geven. Ook kun je de kinderen leren om onkruid te herkennen en hoe ze dit veilig kunnen verwijderen met hun vingers of tuingereedschap. Na het werken in de tuin is het belangrijk om te laten zien dat de werkplek netjes gehouden moet worden. Het onkruid verzamelen we in een emmertje en brengen we samen naar de groen bak. Veeg het laatste beetje zand van de tegels en klaar!

Leren en Ontdekken

Rondneuzen in de tuin en leren over verschillende planten en bloemen is heel leerzaam voor kinderen. Zo leren ze hoe planten groeien en hoe ze ervoor moeten zorgen. Ook leren ze allerlei soorten beestjes en dieren kennen die het proces in de tuin versnellen of verstoren. Daarnaast kan het de verbeelding van kinderen stimuleren. Woont daar echt een kabouter onder die paddenstoel?

Veiligheid en Comfort

Voordat je begint in de tuin is het goed om geschikte kleding en handschoenen te regelen voor de kinderen. Zorg voor tuinhandschoenen en comfortabele kleding. Doe je kindje eventueel een tuinschort om zodat ze hun vieze handen daar makkelijk aan af kunnen smeren. Verder is het belangrijk om veilig tuingereedschap te gebruiken dat niet te scherp is. Het tuingereedschap voor volwassenen leg je op een plek waar de kinderen niet goed bij kunnen. Vergeet niet op tijd een pauze te nemen en voldoende water te drinken. En moet je lang zitten? Zorg dan voor een kniekussentje of een krukje.

Conclusie

Tuinieren met kinderen is onwijs leuk en leerzaam. Daarnaast is het gemakkelijk te starten zolang je weet waar je allemaal aan kan denken om het een plezierige ervaring te maken. Zorg dat je tuingereedschap hebt voor kinderen en tuinhandschoenen. Zoek daarnaast een eenvoudig project om mee te beginnen zodat je kind gemotiveerd en geïnteresseerd raakt. Zo kun je ze ook gelijk leren hoe ze de tuin kunnen onderhouden. Daarnaast is het op eigen instinct rondneuzen in de tuin ook heel belangrijk voor de kinderen. Tot slot zorg je voor een veilige omgeving zodat je kindje zelf aan de slag kan! Deel je tuinier ervaringen en foto’s op sociale media met de hashtag #PeterRabbitOutdoor. In de webshop van martenstuin.nl kun je allerlei soorten kindertuingereedschap vinden dat past bij jullie tuinproject. Veel plezier en laat de natuur zijn ding doen!

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen