Tuinieren met kinderen in de herfst

De herfst is het perfecte seizoen om te tuinieren omdat je zo kan zorgen voor een groeivoorsprong in de lente. Weet je niet zo goed wat geschikt is om met je kind te planten in deze periode? Wij helpen je graag op weg.

Waarom herfst een ideale tijd is om te tuinieren

Tuinieren in de herfst heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het comfortabeler om buiten te zijn door de gematigde temperaturen. Daarnaast is er in deze periode minder onkruid, waardoor het makkelijker is planten te verzorgen. Tot slot hebben de planten die in de herfst worden geplant, vaak een voorsprong in de lente.

De ideale planten voor de herfst

Er zijn een aantal verschillende soorten planten waar aan gedacht kan worden om in de herfst te planten:

Bloembollen

Tulpen en narcissen: Laat de kinderen ze mee helpen ingraven, zodat ze in het voorjaar hun bloemen kunnen zien groeien.
Krokussen en sneeuwklokjes: Deze bloemen bloeien al vroeg dus geven kleur aan het eind van de winter en begin van de lente.

Groenten en kruiden

Spinazie: Deze kan snel geoogst worden en is daarom leuk voor kinderen om te zien groeien
Kool en boerenkool: Dit zijn winterharde groenten die de kou kunnen verdragen en in de winter nog geoogst kunnen worden.
Bieslook en peterselie: Gemakkelijk te kweken kruiden die blijven groeien tot in de winter.

Heesters en struiken

Lavendel: Gemakkelijk te verzorgen en trekt bijen aan.
Rozenstruiken: Met de juiste zorg in de herfst kun je ze volgend jaar mooi zien bloeien.
Bosbesstruiken: Deze struik zorgt voor heerlijke vruchten en prachtig gekleurd blad in de herfst.

Eetbare bloemen

Viooltjes: Vrolijke bloemen die de tuin decoreren en eetbaar zijn.
Oost-Indische kers: Laat de kinderen genieten van deze kleurrijke bloemen die ze kunnen toevoegen aan salades en toetjes.
boy in black and white long sleeve shirt standing beside gray metal watering can during daytime

Eenvoudige tuinprojecten voor kinderen

Het is altijd goed om klein en simpel te beginnen om zo de interesse te wekken. Een goed eerste taakje kan het planten van bloembollen zijn. Hierbij laat je zien hoe je het beste een gat kunt maken voor de bol en hoe diep deze geplant moet worden. Een ander idee is om samen een kruidenbak te maken. De kinderen mogen hier hun eigen kruiden in planten en kunnen voor het koken kruiden plukken voor het avondeten.

Tips voor tuinieren met kinderen in de herfst

Het is van belang om te zorgen dat je fijn kindertuingereedschap hebt waarmee de kinderen overweg kunnen. Zorg onder andere voor harkjes, schepjes en gietertjes. Het is ook leuk om er een spelletje van te maken. Laat de kinderen de bloembollen tellen en de afstanden tussen de planten meten. Tot slot is het een mooi moment om kinderen de leren over de natuur en de levenscyclus van planten. Leg uit waarom tuinieren in de herfst zo slim is.

Klaar om te tuinieren?

Herfst tuinieren geeft dus een voorsprong op de lente, maar ook nog plezier in de winter! Duik samen met je kinderen de tuin in om een project uit te proberen. Bekijk de Peter Rabbit Outdoor webshop voor tuinproducten die perfect zijn voor de kleine tuinierders.

2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. | Cookies aanpassen